L'objectiu del projecte SISTEMIO és l'anàlisi i validació d'un sistema de gestió de la vinya que permeti la reducció dels tractaments fitosanitaris que s'apliquen a la vinya a Catalunya. El projecte SISTEMIO és un dels 23 projectes aprovats en 2016 pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya dins el programa d'ajuts a la creació de grups operatius innovadors al servei del sector agroalimentari i forestal.

El projecte, que ha arrencat a l'abril de 2016, té una durada de dos anys i està coordinat pel Clúster Vitivinícola Català INNOVI (www.innovi.cat). Hi participen com a beneficiaris els cellers Raimat (www.raimat.com) i Gramona (www.gramona.com), i les Associacions de Defensa Vegetal de Sant Martí i de Sant Llorenç, aquestes últimes situades a la comarca del Penedès, i compta també amb la col·laboració del celler Parés Baltà (www.paresbalta.com). La validació tècnica va a càrrec de l'Institut Català de la Vinya i el Vi INCAVI (http://incavi.gencat.cat), i compta amb el suport tècnic del Servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya.

El projecte consisteix en la introducció d'eines de recollida i anàlisi de dades en una àrea extensa de vinya de Catalunya. En concret s'han instal·lat 18 punts de mesura en altres tantes parcel·les pertanyents a Raimat a la DO Costers del Segre, i a Gramona, ADV Sant Martí i ADV Sant Llorenç a la DO Penedès. Les estacions instal·lades recullen cada hora i de forma precisa en cada parcel·la les dades de pluviometria, humitat relativa, temperatura i humectació foliar. Aquestes dades són enviades en temps real a la plataforma d'anàlisi i gestió de la vinya Vite.net, propietat de l'empresa italiana Horta SRL (www.horta-srl.it). Aquest programari de processament en el núvol, un dels més avançats que existeixen en l'actualitat a Europa, estima en base a les dades rebudes i a models epidemiològics el risc d'aparició en els pròxims dies de la plaga de míldiu i oïdi a la parcel·la. Gràcies a això el gestor de la parcel·la decideix el millor moment d'aplicació dels tractaments fitosanitaris. S'estima que disposar d'aquesta informació ha de permetre una reducció dels tractaments aplicats en la parcel·la d'entre el 20% i el 40%.

TAMIC ha dut a terme la instal·lació i el manteniment de les estacions de recollida de dades en cadascuna de les parcel·les, així com la connexió al sistema Vite.net i la provisió de l'accés als usuaris. Es tracta per tant d'una solució clau en mà i d'un suport integral als usuaris.

En la primera temporada en funcionament els resultats han estat molt satisfactoris, obtenint una bona correlació entre les estimacions del sistema i les observacions en camp. En la temporada vinent s'aplicaran una sèrie de millores tècniques amb les que arribar a una correlació encara millor i a una reducció de tractaments encara més gran i, per tant, una major reducció de costos i una producció encara més respectuosa amb el nostre medi ambient.

Dimecres 21 d’Abril de 2016 va tenir lloc al Celler Cooperatiu de Falset-Marçà la roda de premsa per presentar als mitjans els resultats del projecte de col·laboració d’eficiència energètica que ha permès que es puguin obtenir estalvis del 30 % en la despesa energètica del Celler Cooperatiu i conseqüentment reduir la petjada de carboni.

El projecte pilot es va iniciar ara fa just un any i ha estat realitzat per les empreses Instatec Serveis Energètics S.L. (INSTATEC) i Tècniques Avançades de Mesura i Control, S.L (TAMIC) amb la col·laboració de la Fundació Parc Tecnològic del Vi (VITEC).

A la roda de premsa van assistir el Sr Ricard Rull, com president de la Cooperativa Falset-Marçà, el Sr. Xavier Hill gerent de l’empresa INSTATEC, el Sr. Jose Maria Caballero gerent de TAMIC, i el Sr Xavier Ruiz com a responsable de seguiment del projecte de VITEC.

El projecte ha consistit en una Auditoria Energètica a temps real basat en la monitorització de pràcticament tot el consum del celler, el tractament de les dades mitjançant un software específic desenvolupat per TAMIC i l’anàlisi periòdic realitzat per INSTATEC, que ha permès obtenir millores immediates i conclusions extrapolables a altres cellers citivinícoles.

TAMIC és una empresa dedicada al desenvolupament, instal·lació i manteniment de sistemes de recollida i anàlisi de dades de processos productius del sector agroalimentari en general i vitivinícola en particular. Aquesta empresa es troba instal·lada al viver d'empreses del Centre Àgora de l’Ajuntament de Vilafranca. INSTATEC és una empresa d’instal·lacions integrals en el camp de la construcció, rehabilitació i manteniment.

Sobre nosaltres

Tècniques Avançades de Mesura I Control, S.L. és una empresa fundada l'any 2014 amb l’objetiu d’apropar els avenços tecnològics als principals sectors productius de la nostra comarca, en especial cap a la viticultura.

Oferim la nostra experiència a una indústria respectuosa amb l’entorn social i natural, i demanem un ús responsable dels recursos naturals per tal de que puguin ser gaudits per les generacions futures.

Contacte

Tècniques Avançades de Mesura i Control, S.L.

Pl. de l'Àgora, 1, Local 3E

08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona)

Tel.:+34 627 35 03 32

Email: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.